EIDOS ÅRSRAPPORT 2023
open Meny
Top Image

Bærekraft på alvor
Arrow

Bærekraft på alvor

Fjordbyen skal oppfylle FNs mål for bærekraft. Vi ser det i gjennomført miljøopprydding på Brakerøya og Gilhus, naturrestaurering på Gilhus og i forslaget til områdeplanen.

Visjonen er en klimanøytral Fjordby. Det omfatter mer enn bilkjøring. Fjordbyen blir tilnærmet bilfri. Den blir også kompakt med korte avstander til arbeid, skole, handel og opplevelser. Også innenfor områder som energi, vann og avløp jobbes det med nye løsninger.

Høsten 2015 vedtok FN 17 mål for bærekraft. Det er en felles arbeidsplan for hele verden. Hensikten er å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Fjordbyen skal bidra til å gjøre verden bedre. Vi har definert seks av bærekraftmålene som særlig relevante i arbeidet for å lykkes med Fjordbyen.
6 - Rent vann og gode sanitærforhold
«Sikre bærekraftig vannforvaltning, og tilgang til vann og gode sanitærforhold for alle».
For Fjordbyen handler bedre vannkvalitet også om forurensning, hindre avfallsdumping og begrense utslipp av kjemikalier og ubehandlet spillvann. I tillegg skal Fjordbyen bidra til et samfunn med økt gjenvinning og ombruk.
11 - Bærekraftige byer og lokalsamfunn
«Sikre bærekraftig vannforvaltning, og tilgang til vann og gode sanitærforhold for alle».
For Fjordbyen handler bedre vannkvalitet også om forurensning, hindre avfallsdumping og begrense utslipp av kjemikalier og ubehandlet spillvann. I tillegg skal Fjordbyen bidra til et samfunn med økt gjenvinning og ombruk.
12 - Ansvarlig forbruk og produksjon
«Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre».
Bærekraftig forbruk innebærer blant annet å redusere matsvinn. Mye gjøres i den enkelte husstand, men det handler også om hvordan vi i Fjordbyen har planlagt for å redusere avfallsmengden, stimulere og tilrettelegge for mer ombruk, håndtere avfall smart og bidra til redusert bruk av fossilt brensel.
13 - Stoppe klimaendringene
«Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem».
Klimaendringer kjenner ingen landegrenser. Lokale løsninger inngår i globale systemer. I Fjordbyen skal vi ha løsninger som kutter utslipp og fanger og lagrer CO2. Vi mener det er viktig å  satse på fornybar og ren energi, men også sikre at Fjordbyen kan stå imot effektene av klimaendringer og ikke belaste omgivelsene med nye utslipp.
14 - Livet i havet
«Bevare og bruke havet og de marine ressursene på en måte som fremmer bærekraftig utvikling».
Verdenshavene driver de globale systemene som gjør det mulig for oss å leve på jorda. I vårt forarbeid for planlegging av Fjordbyen, har vi lagt vekt på at Fjordbyen skal ikke bidra til mer havforurensning. Det inkluderer blant annet forurensning som marin forsøpling og utslipp av næringssalter.
15 - Livet på land
«Beskytte, gjenopprette og fremme bærekraftig bruk av økosystemer, sikre bærekraftig skogforvaltning, bekjempe ørkenspredning, stanse og reversere landforringelse samt stanse tap av artsmangfold».
Du har kanskje ikke sett en nattergal, men du kan ha hørt den. Nattergalen er truet i Norge, men finnes naturlig på Gilhusodden. Fjordbyen planlegges mellom to viktige elveløp for villaks. I tillegg er det etablert naturreservat dypt inne i Drammensfjorden. I planarbeidet for Fjordbyen er dette tungt vektlagt, blant annet gjennom utforming av gange- og transportårer, utbyggelsesgrad, friområder, vannferdsel og skjerming mot viktige naturressurser.